We zijn op dit moment allemaal in de ban van Ripple. In Amerika zijn de makers van Ripple miljardair geworden en ook in Nederland zijn veel mensen enorm gelukkig met de hoge koersen die Ripple behaalt.

Maar we mogen één cryptocoin niet vergeten.

Stellar Lumens haalt ook het ene na het andere record en is intussen de 50 cent al gepasseerd. Stellar Lumens is gebaseerd op Ripple en kent dezelfde geestelijk vader: Jed McCaleb.

 

Wat is Stellar Lumens?

Eigenlijk is die vraag makkelijk te beantwoorden door naar Ripple te wijzen, maar dan een verbeterde versie ervan.

Stellar Lumens biedt een betalingsprotocol via de Stellar Lumens Consensus. Servers staan voortdurend met elkaar in verbinding en vormen zo een netwerk, waarlangs transacties wereldwijd kunnen worden uitgevoerd in een mum van tijd.

Nog sneller dan via Ripple, maar ook een stuk veiliger én nog goedkoper. Hoewel je per transactie een tienduizendste Lumen betaalt, is dat vandaag de dag nog helemaal niks (1 Lumen is zo’n € 0,65).

Verbetering

De Stellar Lumens is dus een verbeterde versie van Ripple, gebaseerd op de techniek van Ripple zelf. De Stellar Lumens zou het dus een stuk beter kunnen gaan doen, ook wat de cryptocoin betreft. De cryptomunt achter het Stellar Lumens Netwerk verschilt niet veel van de Ripple en dient vooral om het protocol draaiende te houden, maar heeft al wel een aanzienlijke stijging laten zien.

Koersen

Wordt de Stellar Lumens meer waard dan Ripple? Dat zou zomaar kunnen. Stellar Lumens kopen kan dus zeker de moeite waard zijn.

IBM versus grootbanken

Een groot verschil in Stellar Lumens en Ripple zit hem nog in de partijen die bij de munten betrokken zijn. Zo moet Stellar het doen met IBM als enige echte grote investeerder en gebruiker, terwijl Ripple de ene na de andere grootbank in haar greep krijgt. Ook Zuid-Korea en Japan maken zich op om Ripple te gaan gebruiken.

Het zal dus nog even afwachten zijn wanneer andere bedrijven IBM volgen.

Stellar Lumens stelt haar gedecentraliseerde netwerk overigens wel open voor banken. Daarmee behoudt ze het karakter van een gedecentraliseerde cryptocoin, maar biedt ze banken wel kans om mee te doen (zonder dat banken weer alles onder controle houden).